Dom Ruinart Blanc de Blancs 2009

€205,00
Beschikbaarheid: Niet op voorraad

Deze bijzondere cuvée is een eerbetoon aan Dom Thierry Ruinart, de Benedictijner monnik die zijn neef Nicolas Ruinart met zijn visie inspireerde tot het oprichten van Maison Ruinart in 1729. Geheel in lijn met de essentie van het huis wordt deze waardevolle champagne gemaakt van 100% Grand Cru chardonnay, 63% uit de Côte des Blancs (vooral uit Chouilly, Le Mesnil en Avize) en 37% van de noordkant van de Montagne de Reims (voornamelijk uit Sillery en Puisieulx). Deze Blanc de Blancs millesimé wordt enkel uitgebracht in uitzonderlijk goede oogstjaren. Dom Ruinart Blanc de Blancs 2006 heeft een luchtige en elegante structuur, mooie natuurlijke zoetheid en een zijdezacht, zeer verfrissend karakter vol fruitige en florale aroma’s.

Proefnotitie

Kleur : Lieflijke bleekgele kleur met een lichtgroene glans en zilveren reflecties. De bubbels zijn zacht en houden lang aan.

Geur : De vrij subtiele, elegante neus is een samenspel van verfrissende fruitige aroma’s en florale aroma’s: sukade (een zeer zoete citrusvrucht), nectarine, gele pruimen en net rijpe witte vruchten met tonen van linde en lelietjevan-dalen. De neus ontwikkelt zich verder met een fris, floraal karakter aangevuld met pittige ‘groene’ aroma’s.

Smaak : Op het palet worden de zeer frisse, delicate tonen aangevuld met de smaak van licht getoaste brioche, een kenmerkende smaak voor Dom Ruinart champagne. Dom Ruinart 2006 heeft een zacht, elegant karakter met een mooie luchtige balans. De natuurlijke zoetheid komt goed tot zijn recht door de zeer lage dosage van 4,5 gr/l.

Conclusie: Een finale vol verrukkelijk citrusfruit met een zijdezachte, verfrissende aciditeit.

De balans van Dom Ruinart 2006 past heel goed bij gerechten die een zijdezachte textuur combineren met zoete frisheid. Bijvoorbeeld witvis of gepocheerde schaaldieren met kruiden citruszest en iets romigs, zoals mousseline van bloemkool, venkelpuree etc. Dom Ruinart Blanc de Blancs 2006 kan goed bewaard worden in een wijnkelder en krijgt na een aantal jaar een nog rijkere smaak. Na deze periode kan de wijn genuttigd worden in combinatie met gerechten met een intensere smaak.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen