Soneto - Tawny Reserva

€18,95
Wijnhuis 
Soneto ligt hoog in de heuvels boven de rivier de Douro. Er wordt traditioneel gewerkt, maar ook volgens eigentijdse inzichten. Wijnmaker en mede-eigenaar is de gevierde Jorge Serôdio Borges die met zijn vrouw Sandra Tavares da Silva ook verantwoordelijk is voor de de wijngaarden van zijn schoonfamilie (Douro Pintas). Quinta do Passadouro produceert sublieme port van het allerhoogste niveau, naast indrukwekkende droge rode Dourowijnen. Deze laatste behoren tot de absolute top van Portugal en de druiven worden nog traditioneel met de voet gekneusd.

 

Vinificatie

Na de handmatige pluk eind september worden de zeer rijpe druiven gekneusd. Na 1 dag schilweking laat men ze 5 dagen lang bij 30°C de alcoholische fermentatie met wilde (druifeigen) gisten ondergaan in ‘lagares’ (grote lage rechthoekige granieten bakken), waarbij de druiven regelmatig met de voeten worden getreden, zodat de schillen meer kleur en aroma's afgeven aan de most. Wanneer de gisting een alcoholpercentage van 5 tot 7% heeft opgeleverd, hevelt men steeds 440 liter port over naar 550-litervaten van Portugees eikenhout en vult deze aan met 110 liter ‘aguardente’ (wijnalcohol van 77%); dit is de 'mutage'. Op deze manier stopt de gisting en blijft een groot deel van de suikers onvergist in de port aanwezig, terwijl de toegevoegde wijnalcohol ervoor zorgt dat het uiteindelijke alcoholpercentage van de port op 19 tot 20% uitkomt, met daarnaast nog ongeveer 100 g/l of meer aan (onvergiste) restsuikers. Vervolgens wordt de port na minimaal 7 jaar rijping geassembleerd met oudere jaargangen, overgestoken op grote eikenhouten foeders en na enkele maanden rust gebotteld. Quinta do Passadouro is biologisch gecertificeerd.

 

Smaakimpressie

Enigszins ondoorzichtig, somber robijnrood van kleur. In de neus aroma’s van gekonfijte kersen, gedroogde vijgen, iets van tabak, kaneel en sinaasappelschil. In het smaakpalet tonen van pruimen, cacao en noten, die worden gevolgd door een lange afdronk met een goede balans tussen de restsuikers en frisse zuren.

 

Culinair Advies

Als aperitief en bij vijgentaart, tarte aux noix en kazen als Blue Stilton, Roquefort en Gabriel-Coulet. 

0 sterren op basis van 0 beoordelingen