Cremant de Limoux J.L. Denois Bulles d’Argile

€22,50

J.L. Denois

In de Haute Vallée de l’Aude produceert Jean-Louis Denois op ambachtelijke wijze enkele bijzondere mousserende wijnen. Hij komt uit een familie van wijnboeren in de Vallée de la Marne (Champagne), die daar al zes generaties is gevestigd. Op zijn 25ste stond hij in Zuid-Afrika aan de wieg van de eerste Blanc de Noirs en Cape Classic. Daarna maakte hij mousserende wijnen in tal van Europese landen, Oregon en Tasmanië.

De wijngaarden van Jean-Louis Denois liggen aan de voet van de Pyreneeën, op flinke afstand van de zee. In Roquetaillade en Magrie in de Haute Vallée de l’Aude, omgeving Limoux, exploiteert hij 24 hectare wijngaarden. Sinds 2009 is de wijnbouw gecertificeerd biologisch. Ligging en klimaat zijn bij uitstek geschikt voor de productie van hoogwaardige mousserende wijnen. De hoogte varieert van 300 tot 500 meter, zodat de druiven een uitstekende zuurgraad opbouwen. Er waait meestal een flinke wind die rotting voorkomt. De bodems bestaan uit kalkhoudende klei en houden het regenwater uitstekend vast, waardoor ze als een waterbuffer regelmatige rijping garanderen.

Crémant de Limoux Bulles d’Argile Brut Nature sous bois, sans sulfite, BIO, J.L Denois

Assemblage van chardonnay en pinot noir.  Na de eerste gisting in oude demi-muids van 500 liter volgt 9 maanden opvoeding in dezelfde vaten, wat hetzelfde effect heeft als een periode sur lattes van 5 tot 8 jaar. Vin nature: de tweede gisting op fles (prise de mousse) wordt opgestart met most van chenin blanc in plaats van suiker, geen toegevoegde sulfiet, geen dosage. De kleur is  goudgeel, iets meer richting brons, een fijne, aanhoudende mousse. Focus  op citrusfruit met complexiteit en veel elegantie, bloemen en tuinkruiden Strak en slank, zeer verfijnd, puur en speels, heel gastronomisch!

0 sterren op basis van 0 beoordelingen