Castell'in Villa Chianti Classico

€23,95
Beschikbaarheid: Op voorraad

Castell'in Villa

De wijn straalt net zoveel adellijke klasse uit als haar maker. Prinses La Coralia Pignatelli della Leoness kocht samen met haar man in 1968 Castell’in Villa in Castelnuovo Berardenga; een villa uit de twaalfde eeuw met 298 hectare landbouw grond. Zowel de verdedigingstoren als de arbeidershuizen waren toe aan een grondige renovatie. De echtgenoot van signora Pignatelli droomde ervan om het estate in oude glorie te herstellen met bijpassende grootse wijn. Helaas overleed hij vlak na de aankoop.

 

Passie

Frêle van bouw maar een leeuwin van geest; signora Pignatelli besloot deze monsterklus alleen op zich te nemen. Ze bleek een kien gevoel voor wijnmaken te hebben en een onuitputtelijke energie. Ondertussen is de droom van haar man tot leven gekomen met 44 hectare druiven, 32 hectare olijven, een bed-and-breakfast en een restaurant. Bij elke stap in het wijnmaakproces heeft ze stevig de touwtjes in handen. Het enige waar ze een hekel aan heeft is het promoten en verkopen van haar wijn. Zo weigert ze regelmatig haar wijnen te verkopen aan mensen die haar niet liggen. Vandaar dat de wijnen wellicht nog wat in de schaduw staan van de grote bedrijven uit de regio. Maar vraag rond in de enoteca’s in de regio en de sommelier zal zeker Castell’in Villa als de stille kracht van de Chianti Classico noemen.

 

Klasse

De wijnen kenmerken zich door concentratie, precisie en een bijzonder ouderingspotentieel. Eigenwijs als de prinses is, brengt zij haar wijnen dan ook tenminste twee jaar later op de markt dan de buren. Een dame die haar natuurlijke klasse weet over te brengen in haar wijn.

 

De Grote Hamersma 2018:

"Nog een keer dat verhaal omdat het zo mooi is. Omdat het zo haarfijn illustreert dat goede wijnmakers en goede importeurs begrijpen dat zij geen bottlesellers zijn maar storytellers. Neem deze Chianti Classico. Klassiek voorbeeld. Tv-format. Mengeling van Ik vertrek, Het roer om en Het mooiste meisje van de klas. Snufje filmscript erdoorheen: Een huis in Toscane. Gaat-ie: prinses La Coralia Pignatelli delle Leoness (zo heet ze echt) kocht in 1968 met haar man een middeleeuws ding uit de 12e eeuw met – pak ’m beet – een kleine 300 hectare landbouwgrond. Achterstallig onderhoud, dat spreekt. Aan de slag. Lekker bezig. Man plotseling dood. Prinses niet bij de pakken neerzitten. Die van haar man gingen naar de plaatselijke kringloopwinkel. En zelf ging ze rustig verder. Komt het sprookjeselement: de prinses had gevoel voor wijn maken. Bekwaamde zich erin, deed en passant nog wat aan olijven (32 hectare), bed-and-breakfastje erbij plus een restaurant en...a star was born. Met haar kuren natuurlijk. Haar wijn verkoopt ze bijvoorbeeld alleen aan mensen die ze mag. De importeur – prince charming zelf overigens – moet haar dus wel liggen. Komt mooi uit. Want is fabuleuze Chianti. Heerlijk bossig fruit. Hier en daar een herfsttoon. Prachtige zuren. Subtiele kruidigheid. Heeft een hoop te vertellen."

0 sterren op basis van 0 beoordelingen