Cantina di Scansano Vermentino 'Scantianum'

€10,95
Beschikbaarheid: Op voorraad

Een hele mond vol maar Cantina Vignaioli del Morellino di Scansano is precies wat de naam zegt. De coöperatieve kelder van verschillende druivengroeiers uit de heuvels rondom Scansano, waar ze de sangiovese vaak morellino noemen, de typerende druif van de streek. Zelfs zo typerend en goed dat het gebied een DOCG heeft ontvangen voor zijn op sangiovese gebaseerde wijn.

 

Een coöperatie met 140 leden

Er is dus potentie voor goede kwaliteit druiven. Dan de uitvoering nog. Het in 1972 opgerichte verbond tussen de kleinere druivenboeren uit de regio heeft daar zeker aan bijgedragen. Zowel de voorzitter als de directeur zijn opgeleid als landbouwkundigen. Ze betrokken een goede oenoloog van buitenaf. Met grote zorg werken ze in de gaarden, met de overtuiging dat daar de kwaliteit begint. Met 140 leden bestieren ze gezamenlijk 400 hectare. De snelle rekenaars onder ons weten dat het gemiddelde lid dus slechts iets minder dan drie hectare in bezit heeft.

Vinificatie

Na de pluk worden de druiven door middel van droog ijs beschermd tegen oxidatie. Het persen wordt zonder zuurstof uitgevoerd. De vergisting op RVS is op een gecontroleerde temperatuur van 16°C gedurende twee weken. Hierna rijpt de wijn nog drie maanden op de lies.

 

Smaakimpressie

Verleidelijke neus met tonen van wit fruit, witte bloemen en wilde kruiden. In de mond zacht fruitig en sappig. In de afdronk blanke amandel

0 sterren op basis van 0 beoordelingen