Azienda Agricola Pieropan Soave Pieropan

€15,50

Wijnbedrijf:

Klassieke Soaves van het allerhoogste niveau. Leonildo Pieropan wordt gezien als de godfather van Soave. De wijnen worden gemaakt van de druiven garganega en trebbiano uit de heuvels rond de stad Soave. De speciale cuvée La Rocca, gemaakt van laat geplukte druiven, krijgt een opvoeding op Frans eikenhout en wint internationaal vele prijzen. Andrea en Dario zetten het werk van hun vader voort en maken naast de beroemde Soave ook rode wijnen van uitzondelijke kwaliteit. Na het bestuderen van regionale druivenrassen, het terroir en het microklimaat kocht het bedrijf in 1999 wijngaarden en onroerend goed in Cellore d’Ilasi (Valpolicella en Amarone). Van corvina, corvinone, rondinella en croatina veronese worden nu een prachtige Valpolicella, Ruberpan en een complexe en rijke Amarone gemaakt. Het oude vijftiende-eeuwse klooster op het domein, Villa Cipolla, wordt op dit moment gerestaureerd en verbouwd tot luxe agriturismo.

 

Regio – Terroir:

Van geselecteerde druiven uit de heuvels van het hartje van het Soave Classico gebied. De bodem bestaat uit een mengsel van klei en vulkanische grond (basalt). De zonexpositie is hier ideaal en de druiven rijpen er optimaal.

 

Vinificatie (wijnbereiding):

De druiven worden met de hand geplukt, in meerdere sessies om telkens de perfect rijpe druiven te kunnen oogsten. Zachte, pneumatische persen scheiden de sappen van de schillen. Na een kleine bezinkingperiode van 2 dagen worden de sappen overgeheveld naar RVS tanks met temperatuurcontrole. Bij 20°C gisten de sappen heel langzaam. De jonge wijn krijgt de tijd om zich te ontwikkelen en wordt pas in de lente gefilterd en gebotteld. Na nog 2 maanden rust op fles is de wijn klaar voor verkoop. 

 

Smaak impressie / serveertemperatuur / bewaarcapaciteit: Helder, fonkelend strogeel met een groen zweempje. Delicate neus met nuances van amandelbloesem en – echte – marsepein. Rijke en complexe fruittonen, goed in evenwicht gehouden door het zeer verfrissende zuur dat tevens voor extra lengte in de afdronk zorgt. Serveren: 10-12°C. Bewaren: jong gedronken komen de uitbundige fruitige aroma’s het best tot hun recht, maar de wijn kan probleemloos wat jaartjes liggen.


Culinair advies:
Typische voorjaarswijn, in het bijzonder extra lekker bij asperges, al dan niet in combinatie met zeevruchten, vis of schaaldieren (gamba’s, zeekreeft, rivierkreeftjes). Ook aanbevolen bij groente ‘antipasti’ en voorgerechten, pastagerechten in lichte (witte) sauzen, vis van zoet- en zoutwater, en groentesoepen.

Eerbewijs: De Soave wijnen van Pieropan worden gezien als schoolvoorbeelden van topkwaliteit uit deze streek. Pieropan grossiert in medailles en prijzen, zowel nationaal als internationaal. 

0 sterren op basis van 0 beoordelingen