Antonio Camillo Vermentino

€13,95

Gianpaolo is niet een gemiddelde wijnmaker zoals we die kennen. Wat dat dan is: een tegen romantiek aanschurende persoonlijkheid, zoiets? Boer met paard en druiven, ploegend in de motregen, waarna een sjekkie gedraaid wordt onder het afdakje en een stokbrood doormidden gebroken. We houden van chargeren….. Nou, als Gianpaolo ergens niet van houdt is het chargeren. Redelijk moe wordt hij van de wereld van de natuurlijke wijn, met al die karakters en al die persoonlijkheden. Hij weigert ook met dat soort romantici op een beurs te gaan staan. Zelfs de Real Wine Fair slaat hij over, hoewel hij de eerste Italiaanse producent ooit was waar de illustere Engelse importeur Cave de Pyrènes mee werkte. Want ook zijn wijnen zien zo goed als geen sulfiet, ook zijn wijngaarden worden biologische bewerkt, ook hij gebruikt alleen maar autochtone gisten: hij werkt dus volledig volgens het natuurlijke boekje. Maar dat wil hij niet aan zich hebben kleven. Zoon van welgestelde ouders, echtgenoot van classy engelse vrouw, niks punk, niks guerrilla. Zijn wijnen stralen een verfijnde stabiliteit uit: niks punk, niks guerrilla, maar ingetogen, bijna bescheiden klasse. Een sangiovese waar ze in Chianti nog een puntje aan kunnen zuigen, zeker voor de prijs, een Vermentino, nu eens niet dun maar wollig en kruidig. Kompaan Antonio Camillo, een oud werknemer die een aantal hectares inheemse druivensoorten bewerkt, maakt de 'Principio", gemaakt van de Ciliegiolo-druif. On-italiaans fris, spannend en fruitig. Beroemde wijn inmiddels, klein, niche, bijna punk, lijkt een beetje op guerilla, dan toch, Gianpaolo ondanks.

Maremma is de kuststreek van Toscane. Vroeger vooral bekend van de muggen en de malaria, waardoor het gebied qua ontwikkeling niet bepaald voorop heeft gelopen. Dat maakt dat de wijnen voor Toscaanse begrippen erg betaalbaar zijn maar niet minder goed. In tegenstelling tot de binnenlanden is het klimaat hier iets gematigder. De wijnen die hier met name van de sangiovese en vermentino gemaakt worden zijn krachtig, kruidig en soepel.

Maremma wordt wel het Wilde Westen van Toscane genoemd. Het is een ruig gebied en redelijk onontwikkeld. De prijskwaliteit is daarom enorm goed. Als voorbeeld deze Vermentino: schoon, vet, kruidig en multi-inzetbaar. Biologische wijngaarden, autochtone gisten, bescheiden en goede Vin Naturel.

Serveren bij: visstoof, witte vis, calamari

0 sterren op basis van 0 beoordelingen