Weingut Alphart Rotgipfler

€14,95
Beschikbaarheid: Op voorraad

Wijnbedrijf – Regio – Terroir

Weingut Alphart staat garant voor de hoogste kwaliteit van regiotyperende, karaktervolle wijnen met daarin de Rotgipfler centraal. Met meer dan 250 jaar traditie, respectvol gebruik van de natuur en ultramoderne wijnbereiding zijn het de hoekstenen van het 25 hectare grote familiebedrijf van Florian, Karl en Elisabeth Alphart. De wijnregio Thermenregion strekt zich in het zuiden van Wenen uit van Perchtoldsdorf tot Bad Vöslau. Met in het hart de wijngaarden Gumpoldskirchen en Traiskirchen, waar ook alle wijngaarden van Weingut Alphart zijn gevestigd. Het milde klimaat en de kalksteen verweerde gronden zorgen voor optimale omstandigheden voor de wijnstokken. Naast de Bourgogne-variëteiten zijn het vooral de regionale specialiteiten Rotgipfler en Zierfandler die de regio een uniek karakter geven.

Het terroir bestaat uit zware, bruine aardbodem, gecreëerd door de verwering van kalksteen. In combinatie met het droge, warme microklimaat geeft het de eigenaardigheid van de regio. Het gebied is beschermd in het noorden door de Eichkogel en in het westen door de Anninger tegen koele wind en neerslag. Open naar het oosten en zuiden, waardoor het profiteert van optimale zonneschijn en de invloed van het Pannonische klimaat. Hier produceren volledig rijpe druiven krachtige wijnen met een hoge mineraliteit en levendige zuren, die bijzonder geschikt zijn voor lange bewaring.

Vinificatie (wijnbereiding)
In 2007 werd de oude kelder onder de wijntaveerne vervangen door een nieuwe, moderne kelder met toegang vanaf de grond. Het concept hiervoor komt van Florian Alphart, hoofdverantwoordelijke voor de wijnkelder. Het idee was om een kelder te realiseren waarin hij zelf ook graag zou willen werken. En zo geschiedde. Hij implementeerde een moderne, computergestuurde tankruimte, een flexibele zone voor het opnemen en de persen van de druiven en een flessenopslag met klimaatzone. Deze heldere, licht overgoten "werkplaats" is een verlengstuk van de originele, oude gewelfde kelder waarin na volledige renovatie, de meest waardevolle wijnen rijpen onder perfecte omstandigheden in eiken vaten.

Rotgipfler is een witte druif waar aromatische witte wijn van gemaakt wordt. Hij komt bijna alleen in de regio Gumpoldskirchen (Thermenregion) voor en is daarmee één van de meest authentieke en zeldzame druivenrassen van Oostenrijk. Rotgipfler is een natuurlijke kruising tussen Roter Veltiner en Traminer en dankt zijn naam aan de karakteristieke, roodachtig gebronsde scheuten van de wijnstok.

De Rotgipfler vom Berg wordt vergist in stalen tanks, waarna de wijn gedurende 4 maanden op de droesem rijpt (sur lie). Hierdoor krijgt de wijn een voller en zacht karakter.

Smaak impressie
Delicaat kruidig in de neus en heel verleidelijk door exotische hints van mango, ananas, meloen een hint van noten. Gecombineerd met mineralige elegantie en een sappige rijpe zuurgraad, is deze krachtige en verteerbare wijn zéér aangenaam om te drinken. Heerlijke lange afdronk.

Culinair advies
Fantastisch aanvulling bij Aziatische gerechten met curry en gember, maar ook een uitstekende begeleider bij hartige groentegerechten met rund of bijvoorbeeld gebakken kippendijen.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen