Parusso Barbera d'Alba 'Ornati'

€21,95

Marco Parusso is een ware artiest. Met veel ervaring maakt hij wijnen van ongekende kwaliteit, finesse en elegantie. Hij maakt indruk met bijzondere wijnen van sauvignon blanc, zeer verfijnde dolcetto, en meesterwerken van de prominente nebbiolo druif. Zijn beroemde Barolo’s zijn vooral te herkennen aan de soepele structuur van de tannine, de weerspiegeling van het unieke terroir en het rijke karakter van nebbiolo.

 

Meesterlijk vakmanschap
De kelder van Parusso is gevestigd tussen Castiglione Falletto en Monforte d'Alba, in het hart van het Barolo gebied. Hier bewandelt Marco Parusso zijn eigen pad. Hij mengt zich bijvoorbeeld niet in de ‘traditioneel versus modern’ discussie over Barolo. Ongevoelig voor conventies of trends bekijkt hij zijn oogst met de ogen van een wijnprofessor die maar één doel heeft; om het beste uit zijn druiven halen. Hij ziet zijn wijnen als kinderen, waarbij vooral de tannine van de nebbiolo druif met harde hand opgevoed moet worden. De opvoeding stopt zodra de wijnen in de fles zitten. Dan begint het grote wachten tot de opening, wat bij de flessen van Parusso overigens niet heel lang hoeft te duren. Hierin is het vakmanschap van de meester te herkennen; de wijnen kunnen jarenlang bewaard worden, maar zelfs als ze jong geopend worden is de potentie al in volwassen vorm aanwezig.

 

De ultieme expressie van Barolo
De familie Parusso is in het bezit van stukken grond in de gewilde ‘cru’ wijngaarden van Barolo, zoals Bussia, Mariondino, en Le Coste-Mosconi. Door alleen natuurlijke gistcellen (door Marco liefdevol ‘de moeder van zijn wijnen’ genoemd) te gebruiken en zijn moderne kelder geheel in dienst te stellen van de druif, komt elk stukje land anders tot uitdrukking in zijn wijnen. Marco Parusso kent zijn terroir en weet precies hoe hij deze karakteristieke bodem tot expressie kan brengen in zijn wijnen.

 

Vinificatie

Maceratie met schilcontact. Spontane fermentatie met inheemse gisten, zonder gebruik van sulfiet.

Houtopvoeding: een deel in kleine houten vaten, en een deel in roestvrij staal gedurende vijf tot zes maanden, in contact met de inheemse gisten.

 

Smaakimpressie

Complexe maar elegante neus met jong rood fruit, en subtiele tonen van koffie en chocolade. In de mond een heerlijk fris met een fraaie balans tussen het fruit en de zuren

 

Over Parusso wordt veel geschreven, hij is dan ook een icoon als het gaat om het maken van Barolo. 2018 Werd in De Wijngids (9,5) door Cees van Casteren omschreven als 'een volbloed uit een mix van eigen wijngaarden, niet zomaar een Barbera'. Mooie verhouding tussen het gedoseerde hout en rijpe fruit. Heerlijk lange, zachte afdronk. Multi-inzetbaar.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen